Malte – Terapihund


Vanstaelever trivs med hunden Malte

Voff i klassen! I klass 7-9A är det terapihunden Malte som står för lektionen två dagar i veckan. – Han bidrar till att eleverna interagerar mer med varandra, säger Anette Olkerud, matte, hundförare och Sorundabo.

Sedan i höstas har en fyrbent praktikant sprungit omkring på Vanstaskolan två dagar i veckan. Hunden Malte, en Krom Fohrlender, tränas där för att bli terapihund.

– Syftet är att Malte ska lära sig samverka med barn och människor. Mycket av arbetet har bestått i att han måste kunna ta order från tredje person, säger Anette Olkerud.

Tillsammans med särskolans klass 7-9 på Vanstaskolan har Malte arbetat utifrån elevernas behov.

– Det kan ha handlat om att aktivera eleverna genom att leka med dem eller rent av att bara vara närvarande i klassen. Malte måste se alla i rummet han befinner sig i, han får inte glömma bort att hälsa på någon.

Att arbeta med terapihundar har börjat bli en vanlig metod i Sverige. Främst inom vården.

– Hundar hjälper ofta till och frigör må-bra-hormonet oxytocin, som också är lugnande, när de är i närheten av människor. De bidrar till att skapa trygghet, säger Anette Olkerud.

På Vanstaskolan har Malte engagerat eleverna på flera sätt.

– Han har fått eleverna att socialisera och interagera mer med varandra. De hjälps åt att ta hand om Malte, säger Anette Olkerud.

Läraren Vanja Norlén Orefors håller med och kan se flera positiva effekter.

– Många av eleverna har fått utlopp för sina känslor. Malte har också bidragit till att fler elever nu vågar ta mer plats i klassen, säger hon.

Eftersom det finns allergier på skolan har den mesta av lektionstiden med Malte skett utomhus. Så det har blivit många promenader. Men även att bygga godisträd har varit några av aktiviteterna.

– Jag har också lärt mig hur man ska kasta apport, säger eleven Wille Kykyri i klass 7-9 A.

Att djurens närvaro har en positiv inverkan på många människor är Anette Olkerud övertygad om.

– Jag jobbade tidigare inom kriminalvården. På en anstalt där jag jobbade var det en vildkatt som strök omkring inne på området. De intagna var väldigt mån om att katten skulle må bra. Djuren är mer närvarande här och nu, de dömer inte, säger hon.

Att utbilda en hund till terapihund tar ungefär ett år. Sedan får hunden genomgå ett prov med flera moment. När provet är godkänt får hunden ett certifikat som är giltigt ett par år. Sedan måste hunden testas om på nytt för att se om den fortfarande är lämplig.

Igår, torsdag, gjorde Malte sin sista dag som praktikant på Vanstaskolan.

– Det kommer att bli tomt utan honom, säger Vanja Norlén Orefors.

Nynäshamns Posten den 15 april 2016Malte - Vansta

Du gillar kanske också...