Malte – Terapi- och kompishund

Malte - en faceMalte var en Kromfohrländer som föddes den 5 mars 2014. Hans registrerade namn var Aqualines Grande Perfection men när han väl kom hem till oss som ett 8-veckors lite troll döpte vi honom till Malte.

Planerna för Malte var att även han skulle bli en terapihund och få möjligheten att jobba för att hjälpa människor och han tränades dagligen för att bli en stabil, trygg och glad vovve.

Malte älskade människor, katter, andra hundar och han delade glatt ut blöta pussar så fort han fick en möjlighet. Han trivdes lika bra med att mysa i soffan som att springa i full fart över stock och sten.

Malte fick möjlighet att arbeta med barn och hans härliga sätt hjälpte flera barn att känna kärlek, trygghet och glädje.

När Malte hade fyllt 6 år hade han genomgått en operation av sina armbågar och han var rehabiliterad och redo att arbeta igen men livet ville annorlunda.
Han fick en blödande inflammation i sin tarm och vid närmare undersökning visade det sig att hans njurar inte mådde bra och flera av hans andra organ var påverkade. Under fyra dygn vårdades han på djursjukhus och sedan fick han komma hem. Han var hemma i ytterligare fyra dygn medan han gradvis blev sämre igen. Han visade att han hade ont och inte mådde bra och den 16 mars somnade han stilla in, liggandes i min famn.
Sorgen och saknaden är oändlig men glädjen över att ha fått ha honom är större. Han uträttade små underverk varje dag han vandrade tillsammans med oss på jorden och han lärde mig saker om livet som ingen människa kunnat förmedla.

Maltes resa till sitt jobb som social tjänstehund:

Oktober 2015

140

  Malte har nu fått en praktikplats!

  Han kommer att få praktisera i en klass med autistiska barn och härom      dagen träffade vi klassen då de var ute i skogen och grillade korv. Malte  lät sig lyftas, för att känna hur tungt 15 kg är, han delade ut kärleksfulla  pussar och han visade hur högt han kan hoppa.

 Under sin praktik kommer Malte dels att tillbringa tid med en grupp barn  men även med två enskilda barn. Målet med hans praktik är att han ska få växa till sig i sin framtida arbetsmiljö samt att kanske locka ut något barn ur sitt skal. Vi kommer tillbringa tiden utomhus då det finns allergiker i skolan men våra aktiviteter kommer att anpassas efter det.

November 2015

Malte har nu genomfört 5 timmars praktik med ”sina” barn. Jag är otroligt imponerad av den här lilla killen!

Han jobbar enskilt med en flicka som avskyr skolan men skiner upp när Malte kommer. Han ger henne all sin uppmärksamhet och när hon är på väg in i sin egen värld buffar han på hennes hand och tar intensiv ögonkontakt tills hon ler mot honom. När det sker sträcker hon fram handen mot mig för att få en godbit att ge honom.

Malte jobbar också enskilt med två tvillingpojkar där syftet är att höja motivationen hos den ena av pojkarna och höja glädjen hos den andra. Först gången vi träffades tänkte jag att de skulle få lägga korta personspår åt varandra och jag förklarade väldigt kortfattat hur det skulle gå till. Resultatet blev de längsta, krokigaste spåren jag skådat och under hjärtliga skratt och med en frenetiskt nosande Malte följdes spåren galant! När vi träffades andra gången sa bröderna unisont att de bestämt att de skulle lära Malte att rulla. Ännu mer skratt och mycket godbitar gav resultat – Malte har lärt sig rulla! Pojkarna fick visa upp resultatet för sina kompisar och lärare och det var en fröjd att se hur de växte.

Vår lilla grupp har hittills bestått av tre barn med varierande grad av autism. En flicka vill inte känna någon blöt nos i handen men med vantar på får Malte godis och klappar. Hon älskar att bygga godisträd åt honom och klappar händerna i förtjusning när han hittar hennes gömmor. De andra två barnen är en pojke och en flicka som sakta har börjat samarbeta med varandra kring Malte. De turas om att hålla i kopplet, de väntar tålmodigt på sin tur och de hjälps åt med de uppgifter de får. Andra träffen byggde de hinderbana med tunnel och höjdhinder. Malte ignorerade alla störningar i form av passerande hundar, människor och mopeder och ägnar all sin uppmärksamhet åt barnen.

Ludde och Malte november 2015 009

….fortsättning följer!

Juni 2016

Malte är nu certifierad skolhund och terapihund!

Det betyder att han är tränad och godkänd för att jobba med såväl barn som vuxna.